14.8.11

Vasárnapi elmélkedések

Szombat este ismét próbáltunk kicsit kimozdulni. Kicsit későn értünk le az Archiesba, már nem volt élő zene, és túl sokan se voltak. Viszont bővítettük a repertoárt, mert hallottuk, hogy ezen a helyen csak hangolni szoktak az emberek, éjfél után mindenki a Kellticbe szokott menni. Hát mi is így tettünk.
Kicsit vegyesek az érzéseim. Mert egyrészt mindenki azt mondja, hogy milyen uncsi hely Kells, meg kicsi, nincs pörgés, stb. Ezt azért alátámaszthatom. Viszont maguk a helyek nagyon igényesek, jó hangulatúak, és szombaton tele vannak fiatalokkal. Ez a Kelltic tulajdonképp egybe nyílik a hotel bárjával. Egyik helyiségben élő zene, 3 gitáros srác játszott kellemes bárzenét, ilyen Kings of Leon stílusban (meg többek között a Sex on fire-t is). Másik teremben retro dizsi, kicsit Dévényi Tibi bácsisan. Két leánybúcsú is volt ebben a teremben, úgyhogy lassan kioldalaztunk a sok tonna-donna közül. Irány a bárpult. Itt mindenhol van legalább 4, de jobb helyeken akár 8-10 féle csapolt sör is. Nagy divat, hogy egyes sörök fagyos sörcsapból jönnek, marha jól néz ki!
Volt egy harmadik helyiség is, hátul. Ez volt maga a Night Club. Bevallom őszintén, én pőre táncoló nénikre számítottam, de helyette egy sima disco volt. Viszont telis-tele fiatalokkal. Jó hely, ide még visszanézünk. Csak barátokat kéne még szerezni, hogy érdekesebb legyen.

És akkor most egy bekezdést szentelnék férfi olvasóimnak is.
Srácok, ha valaki csajozni akar, nem biztos, hogy Írország a tökéletes megoldás vakációra! Híresen rusnya hírében állnak az ír nők, és való igaz, napközben csak förmedvény dagadt nőket látsz szinte kivétel nélkül. Aztán elmész egy ilyen szórakozóhelyre, és tulajdonképpen azt látod, hogy nem is olyan rosszak a csajok (én persze nem nézegetem őket, Ami mesélt róla csak! :)) Az más kérdés, hogy mindegyik kisestélyiben van tulajdonképp, azt már kicsit túlzásnak érzem. De lehet olyan, mint nálunk faluhelyen, hogy ha végre történik valami, a lányok úgy beöltöznek, mintha az esküvőjükre készülnének. Szóval nappal csak ronda nőket látsz, este meg zömében azért inkább csinosakat. Ezen paradoxon feloldásán gondolkoztam. Következő magyarázatokat dolgoztam ki:
- Sörre szépülnek. Ezt egyből cáfolnám is, nem szoktam annyit inni, hogy befolyásolja érzékelésemet
- Fényre csúnyulnak. Na, ezt azért nem zárhatjuk ki sose. Bár szintén nem érzem teljesen meggyőzőnek ezt a magyarázatot.
- Következő elméletem szerint a - többségében kelet-európai - bevándorlók napközben dolgoznak, és csak este jönnek elő. Így lehetséges, hogyha 100 kiló alatti hölgyet látsz, az nem is ír, hanem lengyel, litván, cseh, stb. Na, erre adok egy 50 %-ot, engem félig meggyőzött ez a verzió.
- Napközben csupa anyukákat látsz (itt sokan elég hamar lebabáznak, erre majd később kitérek még), este meg a még szingli meg fiatal csajokat. És eszembe jutott, hogy a Dave is azt mondta, hogy nem ehet sokat, mert ha meghízik, nem megy hozzá a nője. Ha már elvette, utána majd szép pocakot növeszt, és zabál amennyit akar. (más kérdés, hogy itt a férfiak nem nagyon hajlamosak a hízásra) Szóval úgy tűnik, hogy itt úgy érzik, hogyha már megházasodtak, gyerekük van, akárhogy kinézhetnek, és elhagyják magukat.
Összességében nem ajánlom egyik férfi társamnak sem, hogy írhonban próbáljon nőt fogni, mert idővel úgy néz ki mind, mint Jabba a Star Warsból, és mellé még marha öntudatosak is, dívik a feminizmus.

Ja igen. Sok a kismama, és nem ritka még a 16 éves sem köztük. Azért vállalnak sok gyereket, mert brutál támogatást kapnak rá. Az ír szociális rendszer tényleg elég durva. És minél több gyerek, annál több támogatás. Még csak nem is lineárisan növekszik, hanem egyre nagyobb összegekkel. Ráadásul ikrekre másfélszeres szorzó jár - tehát a háromszorosa egyből, mint 1 gyerekre - plusz egyszeri 800 euró, stb. És azért sok a tini terhes lány, mert állítólag a falu elég zárt, mindenki ismer mindenkit, meg ugye sík katolikus a többség, konzervatívak. Így aztán a fiatalok nem mernek a patikába elmenni gumit venni, nemhogy fogamzásgátlót. Aztán persze jön a baleset. És akkor már megtartják - gondolom ebbe is belejátszik vallásosságuk, meg a szociális rendszer is. Aztán a lányok már nem is nagyon mennek vissza tanulni, jól elvannak a segélyekből. 3 gyerek után ott állnak 30 évesen, hogy van 8 elemijük. Azért meg van ennek a rendszernek is előnye-hátránya.

És ha már ennyit meséltem az ír nőkről férfi társaimnak, akkor hintek egy kis kegyet női olvasóim felé is, és leírom, hogy állítólag az ír pasik viszont nem rosszak, és ezt most tényleg Ami mondta :) Érdekes módon a nők nagyon meghíznak, de a férfiak még nagyon meg se pocakosodnak. Pedig szeretik a sört meg a húst is. Vagy az van, hogy sokat mozognak, egész nap mászkálnak, és ezért nem híznak el, vagy egyszerűen genetika. Viszont idősebb korra mind kopasz gnóm fejű lesz. És a sörös korsó a kezükhöz nő, valamint átmennek hikomat állapotba és egész nap lóversenyt bámulnak. (Tényleg, hogy itt milyen népszerűek a fogadási irodák... Minden sarkon van egy szinte)

És akkor még egy kicsit az írekről, ahogy eddig megismertem őket. Pro és kontra.
Először is, lusták. Hogy alapból azok, vagy szociális rendszer kényelmesíti el őket, nem tudom. Tény, hogy többet szeretnek beszélni, mint cselekedni. Másrészt nagyon szociálisak, azért van annyi pub is, hogy társasági életet éljenek. Igazából ők nem azért mennek le, vagy nem csak, hogy hülyére igyák magukat, hanem szeretnek dumálni, ismerkedni. Nyitottak. Viszont állandóan mindent beígérnek, jár a szájuk, és aztán annyira nem veszik lelkiismereti kérdésnek, hogy be is tartsák. Család-centrikusak, és tilos a gyereket ütni. Már nem annyira vallásos mindenki, példáil akiket én ismerek mindenki ateista. De azért a szalonban minden héten van egy imádkozó kezes tetoválás, vagy "Only God Can Judge Me" felirat. És a sok templom mellett mindenfelé egyházi közösségi házak vannak, tehát még mindig elég erős a vallás szerepe. Nem kötekedősek, ha sokat isznak se láttam nagyon balhézni őket. Más kérdés, hogy azt mondják, ha balhé van, akkor viszont mindenki "ugrik". És állítólag gyorsak, szívósak. A fiúk nem túl rámenősek, a pubban is inkább elkülönülve ülnek, a csajok meg próbálják állandóan felhívni magukra a figyelmet. A discoban nem láttam az a fajta gusztustalan nyomulást és tapizást, ami nálunk a férfiakat jellemzi. Igazából elég konzervatívan viselkednek, most, hogy visszagondolok, nem nagyon láttam nyilvánosan smároló párost sem. Ha nincs munkájuk, akkor keseregnek, De azért nem szakadnak meg a keresésben, és véletlenül sem engednek az igényeikből; ha nem találnak olyan munkát, ami nekik tetszik, inkább nem erőlködnek. Állítólag spúrok, ha egy idősebb embernek már elhanyagolt a kertje, akkor sincs nagyon esélyed, hogy keress egy kis pénzt a rendbehozatalával, mert sajnálják rá a pénzt. Nem túl pontosak és precízek; a busz mindig késik, munkájukat pedig külön fogalomként szokták a magyarok (és más nációk) emlegetni: megcsinálta amolyan írül. Értsd: cigánymunkát végzett. Mindent elfelejtenek, szórakozottak. Kivéve, ha a saját pénzükről van szó. Persze nagyon öntudatosak. Meg lokálpatrióták, és az sem kérdéses, hogy büszkék-e írségükre. 8 óra munka már náluk a maximum, de hivatalokban alap a másfél óra ebédszünet, a toll szó szerint kihullik kezükből már a munkaidő vége előtt fél órával. Nagyon ráérősek. A bankban 3 napot tartott, mire meglett a számlám. Először csak időpontot adtak. aztán visszamentem, beültek velem ketten! egy szobába, hogy egy nyomtatványt kitöltsenek. Aztán mondták, hogy még mindig időre van szükségük, majd holnapra meglesz a számlaszámom. És jó rondán beszélnek, de azt már kezdem megszokni. Sok a szlengjük, és nyomják neked, mintha értened kéne. Ja, sms és üzenetírás egy vicc; még a negyven évesek is olyan rövidítésekkel írnak, hogy nekünk 10 perc kibogarászni, mit akartak üzenni. Vicces, amikor egy idősebb nő ír olyan üzenetet, amilyet nálunk még egy tini sem tudna! Szóval nagyjából ilyenek. Összességében azért szeretni valóak szerintem. Majd idővel lehet bővítem még a listát.

Valaki nem akar feedback-et adni, mi történik otthon? Dübörög a gazdaság, hatalmas az egyetértés? :)

2 megjegyzés: