12.8.11

Ír sportok

Hogy megőrizzem lankadatlan figyelmeteket, újra írok valami szösszenetet. Mivel nem sok minden történt mostanság, előveszek egy rég beígért témát, az ír sportokat. Jó lenne úgy írni róluk, hogy már saját szememmel láttam 1-2 meccset, és mindent tudok a szabályokról, de érdekességnek talán megteszi.

Szóval, mikor faggattam az íreket, hogy melyik a legnépszerűbb sport náluk, a foci, vagy a rögbi, mondták: egyik sem. Hát akkor mi? Hát a Gaelic Football. No, az meg mi a fene, mondom? Kiderült, hogy van több, speciálisan ír sport is, melyek közül a legnépszerűbb a Gaelic Football, második a Hurling. Csak ezek után jön a rugby és a foci.

És akkor most kicsit részletesebben. A Gaelic Football ránézésre egészen hasonlít a focira. Az első két dolog, ami feltűnik, hogy kézzel is meg lehet fogni a labdát, és egy hagyományosnak tűnő kapu szárai meg vannak hosszabbítva, mint a rugby kapuknál. Lehet a kapuba is gólt rúgni, meg afölé is :) Szóval a foci és a kézilabda keveréke nagyjából, a kapu meg olyan, mintha össze lenne téve a foci és a rugby kapu. És akkor még jön az is, hogy tackle-t lehet adni, akár csak a rugby-ben vagy amerikai fociban. Legjobban az ausztrál focihoz hasonlít, de nem teljesen ugyanaz. Ezt a sportot nagyon szeretik itt, gyerekek is játsszák, és a meccsekre nagyon nehéz és csak drágán lehet jegyet kapni. Youtube-on vannak egész jó bemutatók, akit bővebben érdekelne... Ja, annyi érdekesség még, hogy kétévente játszanak egyet az Ausztrálokkal, és erre külön szabályok vannak, amik a két sport hibridjéből állnak.

A másik nagyon népszerű sport a Hurling. Állítólag a világ leggyorsabb mezei sportja. (amúgy a gael foci is nagyon gyors állítólag) Gyökerei ezer évekkel ezelőttre nyúlnak vissza, és egy ősi kelta sport. Furcsa, baltára emlékeztető (talán nem véletlen?) ütővel kell egy kemény labdát a kapuba juttatni. Azt mondják, elég durva, mert az ütővel is csépelik szépen egymást, meg amúgy is. Arról nem beszélve, ha a 150 km/h-val haladó labda fejen talál... Védő felszerelés persze itt se nagyon van, felnőtteknél a fejvédő ajánlott, de nem kötelező. Megnézném, egy átlag játékosnak hány foga marad... Ahogy próbáltam némi adatot gyűjteni azokról a dolgokról, amiket ide írok, megtudtam azt is, hogy ennek a sportnak van egy skót változata is, amit leginkább csak a felföldiek (highlander) játszanak. Mindig tanul valamit az ember...

Van még két másik spéci ír játék is, a Gaelic handball és a Rounders. Előbbi egy kézzel játszott squash tulajdonképpen, utóbbi pedig a baseball-ra emlékeztet. De ezek nem annyira népszerű sportok. (Az ősi kelta játékok egyébként majdnem kihaltak a 19. századra, de aztán létrehoztak egy szervezetet (GAA), amely többek között ezeket a sportokat promotálja - meg az ír kultúrát: táncot, zenét, nyelvet... Azt kell mondjam, ezt nagyon okosan csinálják!)

A rugby népszerűségéről talán mindenki tud, felesleges ecsetelnem. Az európai focival meg a helyzet, hogy szeretik nézni, de hozzánk hasonlóan, nincs sok örömük csapatuk nemzetközi szerepléseit illetően. Mivel anglia nagyon közel van, nagyon sokan járnak át komppal vagy repülővel egy-egy Liverpool vagy Celtic meccsre. A többség persze Celtic drukker, mert az ugye katolikus csapat... (Nekem így magyarázta egy részeg Celtic mezes drukker Dublinban :))

Aztán, ami nagyon megy még itt, az a golf. Hogy vannak-e híres-nevezetes játékosaik, azt nem tudom, de pályájuk meg elég zöld gyepük van, az biztos :) Például itt Kells szélében is van egy szép kis pálya, a buszból szoktuk látni.

Kérdezgettem, hogy itt tényleg megy-e a pusztakezes box? De állítólag azt a cigányok használják a családok közötti viták eldöntésére, és semmi esély egy olyat látni.

Nagyjából ennyit tudnék ezekről dióhéjban mesélni. Remélem, sikerült valami újat mondani. És érdekességképp jegyezném meg, hogy ahogy keresgéltem az ír sportokkal kapcsolatban a neten, belefutottam egy másik magyar srác blogjába, aki szintén itt él, és hasonló indíttatásból írogat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése