18.8.11

Autó és egyebek II.

Az autót sikerült bégetésre bírni, azóta szépen eszik és lábadozik. :) Először is, rájöttem, hogy az itteni rendőrök nem azért vannak, hogy szívassanak. Ezt az ír ismerősök is megerősítették. Nincs semmi genyózás, ha valami papírod lejárt, akkor is szépen figyelmeztetnek, hogy ezt lehet illene pótolni. Egyedül egy dologtól félnek érdekes módon, az a piálás. Azt hittem, hogy mivel itt 0,08 a megengedett alkoholszint, kicsit lazább a rendszer. De úgy látom, ha lehetséges, próbálják mindenáron elkerülni, hogy igyanak, mielőtt kocsiba ülnének. Szerintük jobb lenne, ha itt is zéró tolerancia lenne. Ha nagyon muszáj, és alkalom van, egy sört meg lehet inni, az még belefér. De azt is kihagyják, ha lehet, mert azt mondják, a rendőrök erre az egyre nagyon figyelnek, és lehet egy sör miatt mehetsz be vérvételre meg mindenféle procedúrára, még ha nem lépted át a küszöböt, akkor is.

Aztán a másik jó tapasztalatom, hogy itt is van, akire lehet számítani. Érdekes vagy kevésbé meglepő módon ezt a személyt a Gym litván tulajában találtam meg. Kezdődött ott, hogy a második hónapot mikor fizettem be egy tizessel kevesebbet kért tőlem. Azt mondta, jó srác vagyok, és tudja nincs munkám. Csak mondta, hogy másnak ne említsem. Lehet, ezek után nem a legetikusabb a netre kiírni, de figyelembe véve a nyelvi nehézségeket és egyéb körülményeket, talán megbocsátható nekem. :P Azóta próbál minden ismerősnél munka után érdeklődni nekem, eleddig sikertelenül. De amikor a kocsi lerobbant akkor is jobb híján őt hívtam, hogy jöjjön segíteni. És ahogy ígérte, jött is. Beszéltük vele, hogy hogy lehet, hogy az írekbe egybe se bízhatsz meg, lusták és megbízhatatlanok, míg a kelet-európaiaknak mintha jobban számítana az adott szó (persze ellenpéldák mindenhol vannak). Azt mondta, némi tört angolsággal, hogy Litvániában vannak kemény emberek, és esetleg bántani fognak, ha átqrod a fejüket... De hozzátette, szerinte ne azért tiszteljenek, mert agyonvered őket, hanem mert te mindig tartod a szavadat. "This is the beginning of a beautiful friendship", hogy egy (najó, kettő, mert Cassablanca meg a Macskajaj is eszembe jutott) közismert filmet idézzek.

És ha már a filmeknél tartunk, had adjak egy kicsit a kultúra pofájára is! Ha a beharangozó nyomán valaki nívósabb kulturális beszámolóra várt, ki kell ábrándítsam: első utam nem a színházi közönségszervezőhöz vezetett, és ez még csak közép-hosszútávú terveim közt sem szerepel. Viszont gondoltam ajánlok pár filmet. Hogy szűkítsem a kört, azok közül, amiket azóta néztünk, hogy itt vagyunk. Hátha valakinek sikerül kedvet csinálni. Túl nagy elemzést ne várjatok, azt lehet a neten dögivel találni. Max leírom, nekem miért tetszett.

Először is: Róma. Ha valaki nem látta még, irány a kölcsönző/torrent, kinek-kinek szájíze szerint, de abszolút "must see" kategória. Főleg azokra vonatkozik ez, akik szeretik a történelmet és azon belül is ezt az időszakot. Az első évad Julius Ceasar életét dolgozza fel Galliai hódításaitól meggyilkolásáig. Második évad a káosz éveit mutatja Octavianus hatalomra kerüléséig. A történelmi eseményeket Lucius Vorenus és Titus Pullo - két veterán a 13. légióból - életén keresztül mutatják be. Pompás díszlet, izgalmas cselekmény, és csekélyke ismereteimet e korszakot tekintve figyelembe véve a történelmi hűséggel sincs nagy baj. (megoldási javaslatokat eme mondat helyes magyarsággal való kifejtésére a szerkesztőség címére várjuk...) Főleg, ha a lábjegyzeteket is elolvassuk. Néhol dramatizálnak vagy festik a történteket, vagy éppen logikus magyarázatot próbálnak tálalni (pl. hogyan lehetett bebiztosítani a kedvező jóslatokat), viszont a közhelyeket nem sütik el, a mindenki által jól ismert mondatok nem hangzanak el, csak lehet tudni, hogy "á, itt mondta azt, hogy a kocka el van vetve". A sorozatoknál jól bevált fűszereket (intrika, szex, erőszak) itt még csak finoman alkalmazták (2005-ös az első sorozat).

Nem úgy a Borgias esetén. A reneszánszkori Itáliában játszódik, VI.Sándor pápa főszerepével. Fülledt erotika, intrika, ármány, cselszövés; van minden, mi szem-szájnak ingere. Kicsit utána olvasva az eseményeknek újfent megállapítottam, hogy az alkotók nem tértek nagyon el a tárgytól, tényleg olyan kusza történések voltak azidőtájt, hogy vétek lett volna nem dramatizálni. Nepotizmus csúcsfokon!

Még mindig sorozatoknál maradva, Game of Thrones (Trónok harca). Lenyűgöző! Senkit nem hallottam még erről a sorozatról másképp nyilatkozni, és azt hiszem, az IMDB 9.5/10 is magáért beszél. Fantasy történet, de kísértetiesen emlékeztet a középkori Angliára. Maga a helyszín, a hitvilág, az öltözet. Nem véletlen talán,hogy Írországban forgatták... (csakúgy, mint a Rettenthetetlen egyes részeit is, nem is olyan messze tőlünk...azt hiszem egy vasárnapi kirándulás keretében egyszer meglátogatjuk azt a kastélyt)

Utolsó sorozat, amit említenék, a Generation Kill. Iraki háború, de aki az ilyet nem szereti, annak is szívesen ajánlom. Ami a kísérleti nyúl: nem rajong a háborús filmekért, de alig várja mindig, hogy megnézzük a következő részt. Érdekesen van tálalva, nem annyira a gyilkolászós részre koncentrál, inkább ami mögötte/közte van. Angolul egy élmény, tele katonai zsargonnal és káromkodással. A katonák állandóan froclizzák egymást, ezeken a részeken jókat lehet derülni.

És, hogy legyen egy "tényleg film", azt mondom, Gran Torino. Clint Eastwood rendezésében és főszerepével. Nem azt mondom, hogy megváltoztatja az életed, de úgy fogsz felkelni a film után, hogy érdemes volt megnézni. Nem kell túl nagy csavarokra és meglepő fordulatokra számítani, a cselekmény szép fokozatosan sodródik a végkifejlet felé, ahogy azt egy drámától elvárnánk. Nem fogom lelőni a történetet, és azt ajánlom, hogy a port.hu vagy imdb oldalakon se koncentráljatok rá, mert olyan szar leírás alapján tuti sose lett volna kedvem megnézni. De nehéz is a cselekményről bármit is mondani különösebb spoiler nélkül. Nekem tetszett, hogy nem próbál sematizálni, a szereplőket a maguk emberi mivoltában mutatja be, előnyeikkel és hátrányaikkal egyaránt. Nincs jó meg gonosz. Egy dolog van tutira: drámai vég. Úgyhogy elő a zsebkendőkkel! :)

Remélem nem bánjátok, ha néha írok másról is, nem csak a konkrét eseményekről, amik velünk történnek. Egyrészt marha sokoldalú vagyok :), másrészt nem kirándulunk annyit, hogy azzal egy blogot meg lehessen tölteni. :P

Na cheers

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése