9.8.11

Kells-i képek


Így nézett ki valaha Kells
Újabb kulturális magaslatokba szeretném elrepíteni a mélyen tiszteltet. Ha már szó esett a Book of Kells-ről, Írország egyik legnagyobb nevezetességéről és kincséről, nézzük meg közelebbről azt a helyet, ahol ezt a könyvet évszázadokig tárolták. Kells, vagy ahogy írül írják: Ceannanas Mór egy meglehetősen régi település. A fáma szerint 804 körül alapítottak itt a kolostort a vikingek elől Iona szigetéről elmenekült szerzetesek. A kolostor mellett nevezetes még a Round Tower. Ez egy Írország szerte elterjedt képződmény, néhány található még Skóciában. Rendre valamilyen kolostor közelében van, de nem tudják pontosan, hogy harangozó toronyként is használták-e, vagy főleg védelmi szempontból. Mindenesetre az még ma is megfigyelhető, hogy az ajtaja több méterrel a felszín felett van, csak a föntről leeresztett létrán lehetett bejutni. Durván 30 méter magas egy ilyen torony, és több szint helyezkedik el belül. A viking támadások idején ide menekült a lakosság is. Mondjuk aki nem fért be az meg úgy járt...



Itt balra láthattok egy képet, amin Ami is rajta van, csakhogy a méreteket érzékelni lehessen. Kellsben több nevezetes nagy kelta-kereszt is található. Van, amelyik a 3 méteres magasságot is eléri. A temetőbe is tervezzük egyszer elmenni, mert rengeteg faragott kelta-keresztet is lehet látni. Körülbelül ennyit szántam volna a művtöri órára, sajnos sokkal többet nem tudok ezekről a dolgokról mesélni. De szerintem egy ízelítőt mindenki kaphatott, aki eljön ide hozzánk, ilyen szép emlékeket nézegethet vakulásig! By the way, hányan mondhatják el közületek, hogy van a kertjük végében (najó, lehet 50 méterrel arrébb) egy 10. századi torony?! :) Sajnos a fák eltakarják, de tényleg nagyon közel van.


Még mindig Kells-hez kapcsolódóan, csak kicsit kevésbé kulturális vonalon: múltkor csináltam pár képet a környékről, most azokat is közkinccsé teszem. Először is, itt van ez a bolt, ahova gyakran járunk bevásárolni. Nem ez az egyetlen, de ez a legnagyobb. Mint egy kisebb Tesco. És durván 200 méterre van. Aztán egy 20 méterrel arrébb található a GYM, ahol szintén szignifikáns időt cseszek el, ahelyett hogy itthon tespednék egy sörrel a tévé előtt :) Apropó, tudtátok, hogy itt van olyan, hogy TV adó? Állítólag bármikor bekopogtathatnak, hogy szeretnék látni, van-e tévénk, és ha van, akkor felszólítanak, hogy fizessük az adót. Ami durván 180 euró/év, nem egy halálos összeg, de akkor is... Mellékesen jellemző az írekre, hogy marha erős a szociális hálózatuk, annyi pénzt szétosztanak, hogy már az ír ismerősök is azt mondják rá, hogy talán túl sokat is... De aztán persze mindenért fizetni is kell. Parkolásért gyakorlatilag mindenhol, de Dublinban egyenesen horror, üti a Ferihegyi parkolási díjakat... De nincsenek szelektív gyűjtők se, azért is fizetni kell, a műanyag szatyorra külön környezetszennyezési díjat számolnak fel a boltban, és így tovább. 

Visszatérve a kondihoz, nagyjából így néz ki belülről: 




Mondhatni, semmi extra, de én ennek is nagyon örülök, hogy van.


Jah igen, szóba került a bolt is. Teljesen furcsa volt, de itt egy csomó nemzetközi terméknek más a neve, mint nálunk. Például az Axe itt Lynx néven fut, de még jó pár példát fel lehetne sorolni. Tejfölük azt hittem, nem lesz, erre kiderült, hogy kétféle is van, amik amúgy csak a zsírtartalomban különböznek (Sour Cream és a Creme Frache). Túró viszont nincs, vagy amit ők annak hívnak, az valami egészen más, mint nálunk. Felvágott nem sok féle van, és általában elég drága. Legalábbis ahhoz képest, hogy a sausage mennyire alap termék. A kávéjuk szar, ezt így ki merem jelenteni. Nem annyira hígan isszák, mint a németek, de még ez is messze áll a kávéfogyasztás kultúrájától... Minden shop-ban és töltőállomáson egyen automaták vannak, amik egy forró, de gyenge nagy adag kávét csurgatnak a papírpohárba, amit önkiszolgáló módon ízesítesz. Itt mindenki ezt issza szinte. Benzinkútról jut eszembe... Néhol annyira lepukkant, hogy sokkal inkább az erdélyi túráinkra emlékeztet, mint Nyugat-Európára. Néhol csak az út szélén egy töltő, és ennyi. Kicsit csapongok, de most meg a boltokról jutott eszembe még valami: szinte minden terméken rajta van, hogy Írországban készült, vagy írországi alapanyagokból. A boltban, amit említettem, hogy leginkább egy tescora emlékeztet pedig külön hús pult van a helyben termelt húsoknak, nagy betűkkel, hogy ez biza a Ryan farmjáról van, ezt vegyétek, mert ez helyi! Na, ebben példásak az írek, azt kell mondanom.


Voltunk egy zenés helyén, talán már említettem máskor is. Arches-nek hívják, és ez a fiatalok által leginkább látogatott szórakozóhely hétvégén (ami szombatot jelent, mert itt csak szombaton történik valami). Nagyon szimpi hely, sok ember; páran már meg is ismertek minket: engem egy srác a konditeremből, Amit meg kliensek, meg azok ismerősei, mert a jó tetkók híre hamar megy, és úgy jönnek oda hozzá, hogy: Te csináltad azt a Cantona-s tetkót, mert nagyon jó! Apropó, akit érdekelnek, nyugodtan lehet a munkáit nézegetni fészbúkon, és lehet lájkolni az oldalt is! Hadd lássa mindenki, milyen népszerű! :)
Na, szóval ezen a helyen mindig van valami élő zene, most éppen ír balladákat játszottak. Amennyire értettem a szövegüket, ezek ilyen hazafias nóták, legalábbis mindegyikbe volt valami "Ájeré", "Irish pride", vagy "Beat the english". Kb. mint nálunk egy Kárpátia. De itt ez nem megvetendő, meg marginális, mindenkinek természetes, hogy ismeri ezeket a nótákat, és együtt éneklik. Amúgy az IRA annyira nem feltétlen népszerű, John például azt mondta, hogy azért nem szereti őket, mert gengszterek, csempészetből élnek, stb. Viszont az 1916-os eseményekre mindenki nagyon büszke. És persze az angol királynét annyira nem látnák szívesen vendégül minden nap :) Összefoglalva: az íreknél nem nagyon vannak szélsőséges szervezetek, vagy nincs nagy támogatottságuk. De nincs is akkora ellentét, mint nálunk, mert itt mindenkinek természetes, hogy büszke a hazájára, hogy lokálpatrióta, hogy protekcionista.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése