26.7.11

Motoros találkozó és egyebek

Pont egy hete, hogy utoljára írtam. Ez úgy történhetett, hogy mindig azt mondtam, hogy "majd holnap reggel, frissen..."

De akkor nézzük, mi történt az elmúlt héten "a barátok háza táján"...

Kedd: Social Walfare Navanban, várakozás, kedves ügyintéző, nekem már meg is jött a PPS szám. Elvileg már mehetnék is dolgozni. Persze, ha lenne valami lehetőség. Mindenesetre majd utána nézek az itteni kurzusoknak is. Azt nem tudom, mennyire tudjátok, de ha egy ír (vagy valaki, akinek legalább 2 éve van itt munkában eltöltve), munkanélküli, akkor olyan 800 eurót kaphat havonta, plusz ingyenes kurzusok mindenféle témában, a 2 hetestől a több hónaposig. Több száz féle, szóval itt nagyon támogatják, hogy képezd magad, és legyen munkád. Persze olyat is hallottam, hogy az office melókból próbálják kiszorítani a külföldieket, hogy ne legyen olyan magas a munkanélküliek száma.

Szóval ennyit a keddről. Amúgy egész héten szép idő volt, még a ruhák is megszáradtak 1 nap alatt. :) Vagy 3-4 napig nem is esett egyáltalán, és gyakran kellemes 25-27 fok van. Mondták az itteniek, hogy ilyen életükben (cca. 35 év) kétszer ha volt... Péntek-szombaton motoros találkozón voltunk. Mielőtt bárki azt hinné, hogy felcsaptam motoros banditának, leszögezném, munka ügyben :P Fent voltunk északon Dundalk mellett, a tengerparton egy kellemes kis sörözőben. Igazából annyira nem is volt kicsi, külön koncert terem, biliárd (bocsánat, pool) asztal, nagy hátsó kinti rész, ahol szombaton pólós meg mindenféle kirakodó vásár, hot-dogos, zene, meg hasonlók voltak. És akik messzebbről jöttek (Skócia, GB), azok a hely mögötti részen sátoroztak. Szóval a Sins&Twins motoros banda bulija volt, a szervező John (a tattoo shop tulaja, de ezt többet nem írom le, remélem már mindenki tudja követni) gyerekkori cimborája volt, így kerültünk mi oda. Szépen berendezkedtünk az egyik sarokba. Pénteken úgy 5-től este 10-ig malmoztunk, egyszerűen egy lélek sem volt. De este megjelentek páran, és sikerült egy tetkót nyélbe ütni, plusz másnapra bookingolni párat. Szombaton már korán ott voltunk, Ami délután 2 és éjjel 1 között 7 tetkót csinált. Folyamatos pörgés volt, össze sem hasonlítható az előző nappal. Sorban álltak az emberek tetkóért, szegény Ami meg csak dolgozott, mint a gép. Elég szépen kerestünk is vele. Nem akarok számokat ide írni, de a havi lakbér összejött egy nap alatt :) Én meg közben nyugodtan söröztem, néztem a koncerteket. Jól elvoltunk. Itt megtekinthető az esemény honlapja, jó pár képpel.

Nos, ennyit a történésekről. Jöjjön néhány gondolat.

Amit már rég írni akartam, hogy itt az emberek nem veszik le a cipőt, a papucs fogalma szinte ismeretlen. Amikor még a lakást jöttünk nézni, vettük volna le a cipőt, és mondták, hogy csak nyugodtan menjünk be. Pedig a lépcső szőnyeggel bevonva, ráadásul világos színű... John mondta, hogy tudja miről van szó, élt Kanadában, és ott is ugyanúgy leveszik az emberek a cipőjüket. De nyugodjunk meg, az íreknél nem szokás. És elgondolkoztam, hogy ez vajon valami trehányság, amolyan ír lazaság? De aztán arra lettem figyelmes, hogy amikor bejövünk cipővel, még ha kint esik is, nem hagy nyomot a lakásban, nem lesz minden csupa sár és folt... Aztán arra jutottam, hogy ez nem egyszerűen kulturális különbség, illetve az, de oka van. Mi azért vesszük le a cipőt, mert nálunk szárazabb a klíma, és sok a por. Ha száraz idő van, a port visszük be, ha nedves, akkor az abból keletkező sarat. De itt, mivel állandóan esik és nedves a levegő, szinte semmi por nincsen. Sem sár az utcán. Egyszerűen elmossa az eső.

Amúgy Kanadában sok minden hasonlóan lehet kialakulva, mint nálunk, legalábbis ahogy John és kanadai felesége, Tuesday mesélnek róla. Például itt nincsenek szúnyogok, legalábbis olyanok, amik csípnek, semmiképp. Mikor vadul csapkodtam egy szúnyognak látszó bogarat, mondta John, hogy tudja mire gondolok, Kanadában is elviselhetetlenek a moszkitók, de itt nincsenek olyanok. Ha valakinek még dereng általános iskolai földrajz órákról a kontinentális és az óceáni éghajlat közötti különbségek, akkor tudja, mikről beszélek :)

Na, ennyi lett volna a móka mára (zárul Miki mókatára). De hamarosan jelentkezem, összegyűlt most néhány téma a tarsolyomba. Lesz szó a fociról és annak ír változatáról, meg az itteni népségek eloszlásáról is.

2 megjegyzés:

  1. ja, mint láthatjátok, pár szó kék...:P ez azért van, mert mostantól aktívan szeretnék használni linkeléseket, vagyis elirányítom a kedves mélyebben érdeklődőt olyan oldalra, ahol többet megtudhat az említett tárgyról, helyről, stb. angol nyelv ismerete előny ;)

    VálaszTörlés
  2. Eliranyultam a kekre...es meg kell allapitanom, h az arcnyalogatos fenykepek egyertelmuen a szigetorszagbol szarmaznak... :D Gratula Aminak a sikerekert!!! Te menj el pierc-elo tanfolyasra, es meglesz a csaladi biznisz. :D

    VálaszTörlés