10.7.11

már lassan egy hete...

nos, holnap lesz egy hete, hogy repülőre szálltunk...
izgalmas kis hét volt, bár most már kicsit hiányzik a munka vagy valami aktív tevékenység.

tegnap a szalon tulajdonosáéknál voltunk Slane-ben. a kastélyt csak futólag néztük meg kívülről, de azt hiszem, az egy olyan hely, ahova érdemes lesz visszanézni. Slane tulajdonképp egy nagyon kis falu, alig több, mint 1000 fő, de nagyon másképp fest, mint a hasonló méretű települések nálunk. szóval party volt. egymás felett laknak a szalon managere és a tulajék. csendesen indult, gyerekek, miegymás...a végére azért sikerült egy üveg Unicomot legyűrni :) a srácok elsőre nagyot hőköltek tőle, de amikor betettem a fagyasztóba, és már jópár Bud-on túl voltunk, úgy tűnt, megbarátkoztak az ízével :)

Lazac kapormártással
a kaja -leírhatom, mert szerintem úgysem fogják elolvasni meg nem is tudnák - finoman szólva sem volt egetrengető. pedig a csaj még állítólag jól is főz. de itt valahogy nem értenek a fűszerezéshez. pontosabban szólva nem használják. és furcsa mód, tésztához sült krumplit esznek...ha már az ételeknél járunk... ma lazacot csináltam kapormártással. nem volt rossz ;) halat amúgy minden közértben lehet kapni szinte, és gyönyörűek. árban pedig ugyanott van a tonhal és a lazac, mint a disznóhús... teljesen más jellegű a felhozatal, mint otthon. itt körmöt, csülköt hiába keres az ember (nem tudom, mit csinálnak vele?). viszont sonka (ham) minden mennyiségben. egyen kerekre vágva általában. a marha egy árban van a disznóval. nem csoda, rengeteget látni a környéken. érdekes módon bárányhúst vagy birkát nem nagyon találni a boltokban. viszont sausage minden mennyiségben. és főleg előkészített dolgok! valószínűleg elég kényelmes emberek az írek, mert a húsok is többnyire előre vannak pácolva, sőt, néha olyan egységpakkban, hogy egy családi csomagba minden bele van téve, a befűszerezett hús, a zöldségek, a krumpli. csak be kell dobni a sütőbe :) ugyanez a fűszereknél. egy polcnyi fűszer, mellette 10 méter "ready to use" fűszerkeverék és szósz. a puddingot nem tudom, említettem-e már? van white és black pudding. utóbbi szinte ugyanaz, mint a véres hurka, előbbi pedig a kenőmájasra hasonlít hurka állagban. kemény, mint a kutyakolbász, és nem bélbe, hanem műanyagba van csomagolva. felszeletelik, és serpenyőben megsütik, reggelire eszik. amúgy a hagyományos ír reggeli ebből, sausage-ból (amit reggelire esznek kicsit kisebb és puhább állagú, mint a sütni való kolbász), sült sonka szeletekből és tükörtojásból áll. valahogy így néz ki: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Irish_breakfast.jpg

néhány furcsaság jutott még eszembe: a szigetországiaknál (merthogy akárhogy tiltakoznak az írek, hogy őket ne keverjük az angolokkal, bizonyos dolgokban teljesen egy kalap alá lehet venni őket) valahogy fordítva működik minden. 1: jobb oldali kormány. borzasztó. vezetni még nem próbáltam, de gyalogosként is nehéz megszokni, hogy nem balra bámulsz ki, és már lépsz is le, mert meglepetés érhet....amúgy megkérdeztem, és pl. az elsőbbségadás ugyanúgy jobbról van, bár azt mondták, nem fogok találkozni egyenrangú útkereszteződéssel nagyon. aztán a konnektor...mikor elmentünk a boltba átalakítót venni, azt mondja, hogy veszünk egy konvertert, ami a magyar konnektort itteni alakítja. nem baszki, még a termékre is rá volt írva, hogy "european unified 2 pin to 3 pin". szóval Európában mindenki másnak jó, csak nektek nem :) és azt sem értem, hogy miért jó az, hogy 2 csap van, az egyikből elviselhetetlen meleg víz jön, a másikból meg hideg. tudtommal a keverő nem egy friss találmány. mondjuk az új házakban már már az van. egyéb érdekesség, hogy a vízmelegítést teljesen másképp oldják meg. elektromos kis mini-bojler van minden zuhanyzóban, amin beállíthatod a hőmérsékletet és a vízsugár nagyságát. és fürdés után szigorúan lekapcsolni a főkapcsolót, mert megy az áram... :P

nos, ezek a dolgok jutottak most eszembe. de nyugodtan szóljatok hozzá a bloghoz, mire vagytok kíváncsiak, miről írjak, mit részletezzek. ha lesz korlátlan netünk, majd jönnek a képek is. és munkavállalási tapasztalatokról is írok majd, ha lesz... hátha érdekel valakit, hogyan lehet itt boldogulni...

cheers

4 megjegyzés:

  1. van ilyen fasza cucc, ráhúzod a két külön csapra, és egyhelyen jön ki a már összekevert víz. az angolok kedvelték nagyon. gondolom az íreknél is akad. nekem a szép narancssárga-rózsaszínes gumiból készült, pálmafás, palm beach márkanevű csoda égett bele az agyamba...

    VálaszTörlés
  2. nem találkoztam vele a boltokban, de majd rákérdezek ;)

    VálaszTörlés
  3. Jó hangulatú, olvasmányos az írásod. Nekem érdekesek a megfigyeléseid. Biztosan jópofa csodabogarak az írek, ha nem is főznek nagyon jól. Vagy meg kell szokni a fűszereiket.

    VálaszTörlés
  4. Zoli bácsi, a fűszereik ugyanazok, csak nem használják őket :)

    VálaszTörlés