22.2.14

Síelés - Trois Vallées

Nemrég voltunk síelni, és úgy érzem, ez az esemény megér egy posztot. Tulajdonképp megtenné az is, ha csak feltennék képeket ömlesztve, magukért beszélnek. De azért persze nem bírom ki némi komment nélkül... :)

Szóval, összeállt a brigád, sok év után végre csatlakozni tudtam, és jött nejem és dublini cimborám is. Grenoble repterén szálltunk le - igen, ez az a hely, amelynek kórházába a szerencsétlenül járt Schumit is vitték. Innen 2 óra autókázás és szerpentin a szállásig. Trois Vallées - a 3 völgy - állítólag a világ legnagyobb egybefüggő síterepe, 600 km sípályával. Ez persze kicsit trükkös, mert tulajdonképp 3 pályarendszerből áll, amelyek ugyan átjárhatóak, de a síbérlet csak egyikre- vagy másikra érvényes, illetve rá kell fizetned, ha a többit is akarod használni. Mi Les Menuires-ben voltunk, és be kell vallanom, ez az egy pályarendszer is már akkora, hogy egy hét alatt nem sikerült az egészet bejárnom. Jó, én nem vagyok az a fanatikus nyitástól-zárásig síelő, az igaz...

Páromat évek óta nem tudtam rávenni, hogy menjünk el síelni. Most végre ráállt, és a végén azt kérdezte, mikor megyünk újra. :) Pár érv a síelés mellett: olyan környezet, amit máskor nem láthatsz. Mindenfelé hófödte táj, hegycsúcsok, amerre a szem ellát. Amellett, hogy nagyon szép, nagyon jól ki is kapcsol. Néha megállsz, leülsz egy sörre, és csak nézed a tájat, és érzed, hogy feltöltődsz. Aztán persze siklani is nagyon jó érzés.
Néhány ellenérv: drága. Igen, leginkább csak ez. Tulajdonképp, ha már a felszerelésed megvan, még akkor is olyan költség, amennyiből ugyanazt a hetet el tudnád valami melegebb éghajlaton is tölteni. Sajnos ezen nincs mit változtatni, és a fázósak előre borítékolhatóan előbb fognak egy spanyolországi nyaralásra benevezni, minthogy a síelést kipróbálják. És rosszul teszik, mert igazából nem fázol sose, a mozgásban kimelegedsz, jól fel vagy öltözve, és a szállás jól szigetelt és meleg. Ellenben olyan élmény, amit Mallorca vagy a Kanári-szigetek nem ad vissza. Illetve teljesen másmilyen.

Én magam részéről Ausztriát szeretem... Csak az a baj, hogy a minőségi pályák nagyon drágák. A franciák viszonylag olcsóbbak. Ellenben számomra kevésbé hangulatosak (az osztrák hüttékkel semmi nem vetekszik hangulatban :)), és a franciák egy tuskó társaság, ezen nincs mit szépíteni. Hányinger az a buta sovinizmus, amit ők képviselnek. Eddig még nem volt egyetlen utam se, amikor ne ezt bizonyították volna, és a mostani se volt kivétel. Teljesen érthetetlen, ha olyan nagyra vannak a "franciaságukkal", akkor meg kéne próbálniuk lenyűgözni a vendégeket, hogy azok jó hírüket vigyék, és máskor is el akarjanak jönni. A turizmus nagy pénz, és ezt meg kéne becsülniük. Őszintén szólva nem értem, hogy lehetnek Európa leglátogatottabb országa ezzel az arroganciával. Betehetnék ide sztorikat mondandómat bizonyítandó, de szerintem érti mindenki, miről beszélek, akinek már volt dolga a franciákkal.

Ennyi. Sajnos megint maradt rossz szájízem a csigazabálókkal kapcsolatban. De a síelés király dolog, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése